Οι εκπαιδευτικοί, κυρία Κυριακή Αμαραντίδου και κύριος Ανδρέας Λατίνης αποτέλεσαν την Ελληνική Αντιπροσωπεία στο 8ο Διεθνές Συνέδριο Συνεργαζόμενων Σχολείων της UNESCO (ASPNET), με θέμα “One planet-one future!”, που διοργάνωσε η Ρωσική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO σε συνεργασία με την Κυβέρνηση του Khanty-Mansiysk της Σιβηρίας και πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 24 Μαΐου 2015, στην πόλη Khanty- Mansiysk της Ρωσίας.
Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Ρωσικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, επέλεξε ως εκπροσώπους της Ελλάδας στο εν λόγω Συνέδριο, τους δύο προαναφερθέντες διακεκριμένους εκπαιδευτικούς των Συνεργαζόμενων Σχολείων της UNESCO της Ελλάδας. Η κυρία Κυριακή Αμαραντίδου, που διακρίθηκε με το «Βραβείο Εκπαιδευτικής Προσφοράς σε Παραμεθόριες Περιοχές 2014-2015» της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και ο κύριος Ανδρέας Λατίνης, εκπαιδευτικός του Συνεργαζόμενου Σχολείου της UNESCO, στις Σέρρες εκπροσώπησαν επάξια την χώρα στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Φόρουμ της UNESCO.
Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Λατίνης με το project του « Το παιδί, το νερό και η κάμερα» διακρίθηκε για την παρουσίασή του μεταξύ 20 παρουσιάσεων από 12 χώρες της Ευρώπης και 8 επαρχιών της Ρωσίας και βραβεύθηκε με το “Special Prize for Creativity in Presenting the Project”. Το θέμα της παρουσίασής του ήταν η γνωριμία των μαθητών με τον ποταμό Στρυμόνα και τις μυθολογικές παραδόσεις που συνδέονται με αυτόν, την οικονομική σημασία του για τους κατοίκους της περιοχής, τον υδροβιότοπο της Κερκίνης και την Αμφίπολη. Στόχος του εν λόγω project ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν και να καταγράψουν τη «δύναμη» που έχει το νερό για την περιοχή τους χιλιάδες χρόνια τώρα.
Η παρουσίαση της κυρίας Αμαραντίδου επικεντρώθηκε στην προβολή της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας των λιμνών Πρεσπών με τέτοιο τρόπο ώστε να κατανοηθεί από τους μαθητές η σχέση αλληλεξάρτησης που υφίσταται ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση, και ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση όλων και πως μέσα από την αρμονική συνεργασία με τις γειτονικές χώρες το περιβάλλον θα συνεχίσει να ωφελεί και να ωφελείται.