English Version

Φυσικές Επιστήμες

Διεθνές Πρόγραμμα της UNESCO για τα Γεωπάρκα

 

Η UNESCO, το 1999, θεσμοθέτησε το Πρόγραμμα Παγκοσμίων Γεωπάρκων. Στο πλαίσιο του εν λόγω Προγράμματος, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO στήριξε την ίδρυση του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων, μέλους του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO. Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO συνέστησε την Ελληνική Επιτροπή Γεωπάρκων, σε συνεργασία με την οποία υπέβαλε και πέτυχε την εγγραφή 7 Ελληνικών Περιοχών στο Ευρωπαϊκό και στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO:

1) Λέσβος, (ολόκληρο το νησί)

2) Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη

3) Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού

4) περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου

5) Φυσικό Γεωπάρκο της Σητείας

6) Γεωπάρκο Γρεβενών Κοζάνης

7) Γεωπάρκο Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, έχοντας ως στόχο την προώθηση του Προγράμματος “UNESCO Global Geoparks” στην Ελλάδα, καθώς και την ανάδειξη των Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου, διοργάνωσε το Μάιο του 2018 στην Αθήνα το «1ο Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου: Ανάδειξη και Αξιοποίηση της Γεωλογικής και Φυσικής Κληρονομιάς και Τοπική Ανάπτυξη». Σε συνέχεια του επιτυχημένου 1ου Διεθνούς Συνεδρίου, που διοργανώθηκε, ακολούθησε το 2ο Διεθνές Συνέδριο για τα Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου, που διοργανώθηκε το Μάιο του 2019 στη Λευκωσία.

Επίσης, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO διοργανώνει ετησίως σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων, μία κορυφαία εκπαιδευτική δράση κατάρτισης των στελεχών του Διεθνούς Προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO».

Σύσταση Κέντρου UNESCO Κατηγορίας ΙΙ για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδάτων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, σε συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπέβαλε, στη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, επίσημη πρόταση, υπό την επιστημονική επιμέλεια της Δ/ντριας του Κέντρου Καθηγήτριας κας Ελπίδας Κολοκυθά, για την αναγνώριση του ήδη υπάρχοντος Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων (ΚΕΟΔΥ) του ΑΠΘ, ως Κέντρου Κατηγορίας ΙΙ της UNESCO. Η εν λόγω πρόταση ενεκρίθη από την 38η Γενική Διάσκεψη της UNESCO, το Νοέμβριο του 2015, γεγονός που αποτελεί σημαντική εθνική επιτυχία. Η λειτουργία του εν λόγω Κέντρου UNESCO Κατηγορίας ΙΙ παρουσιάζει ισχυρά πλεονεκτήματα, καθώς θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντάς την σε κέντρο αναφοράς στο πεδίο της Διαχείρισης των Υδάτων, που αποτελεί Προτεραιότητα της UNESCO.

Μία σημαντική πρωτοβουλία του εν λόγω Κέντρου είναι η διοργάνωση Διεθνούς Φόρουμ στις 22 Μαρτίου 2019, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νέρου, με τίτλο «Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης 6 – Πόσιμο Νερό και Αποχέτευση: τα Κοινά Αγαθά στην Υπηρεσία της Κοινωνίας». Στο εν λόγω Φόρουμ, το οποίο έλαβε χώρα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, συμμετείχαν εκπρόσωποι οργανισμών και φορέων που διαχειρίζονται το αστικό νερό στην Ελλάδα και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO (ΜΑΒ)

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO έχει συμβάλλει στην ανακήρυξη 3 περιοχών ως «Αποθέματα Βιόσφαιρας UNESCO»:

  1. Φαράγγι Σαμαριάς
  2. Όλυμπος
  3. περιοχή Αστερουσίων – Ν. Κρήτη

Συνεργασία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO με τη Διακυβερνητική Επιτροπή Ωκεανογραφίας της UNESCO (IOC)

 

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO συνεργάζεται στενά με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Επιτροπή Ωκεανογραφίας της UNESCO (Intergovernmental Oceanographic Commission, IOC-UNESCO). Το ΕΛΚΕΘΕ συμμετέχει ενεργά στις δράσεις του IOC, σε επίπεδο Γενικών Συνελεύσεων (IOC General Assembly), που λαμβάνουν χώρα ετησίως, καθώς και στις συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO (Executive Council), που συνέρχεται δύο φορές το χρόνο.

Κοινοποίηση στα Social media

Facebook
Twitter
LinkedIn