English Version

2014 | Επετειακό έτος ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ

H UNESCO εορτάζει τη συμπλήρωση των 400 χρόνων από το θάνατο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου κατόπιν πρότασης της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Κατόπιν πρότασης της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, o Διεθνής Οργανισμός για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τις Επιστήμες και την Επικοινωνία αποφάσισε να συνδέσει το όνομα του με την επέτειο της συμπλήρωσης των τετρακοσίων χρόνων από το θάνατο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (1541-1614), στο πλαίσιο του προγράμματος των επετειακών ετών.

Η πρόταση εορτασμού αυτή, με την οποία συντάχθηκε η Ισπανία, υιοθετήθηκε κατά τη 37η Γενική Συνέλευση της UNESCO.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά και στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού στο Παρίσι, με στόχο την ανάδειξη της ζωής και του έργου του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου, γλύπτη και αρχιτέκτονα.

Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστός επίσης με το ισπανικό προσωνύμιο El Greco (ο Έλληνας), υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα της Ισπανικής Αναγέννησης. Εργάστηκε στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, συγκεράζοντας στην πρωτότυπη εικαστική του γλώσσα στοιχεία από τη βυζαντινή τεχνοτροπία και τη δυτική παράδοση. Κατά το 19ο αιώνα το έργο του επανεκτιμήθηκε και πίνακες του παρουσιάστηκαν στο Λούβρο, ενώ κατά τον 20ο αιώνα αναγνωρίστηκε ως πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης.

Για την προβολή της επετείου αυτής, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO συνεργάζεται με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τις Εθνικές Επιτροπές για την UNESCO των Κρατών Μελών, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Επετειακά Έτη της UNESCO:

http://www.unesco.org/new/en/unesco/events/prizes-and-celebrations/celebrations/anniversaries-celebrated-by-member-states/2014/

Κοινοποίηση στα Social media

Facebook
Twitter
LinkedIn