English Version

Σύσταση Επιτροπής για το Πρόγραμμα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

Στη σύσταση Επιτροπής για το Πρόγραμμα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO προχώρησε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO προκειμένου να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες του νέου Προγράμματος του Οργανισμού για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα (International Geoscience and Geoparks Program).

Η Ελληνική Επιτροπή για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα συνεδρίασε για πρώτη φορά την Πέμπτη 14 Απριλίου παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κας Μαρίας Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα.

Η σύνθεση της Επιτροπής είναι η ακόλουθη:

  • Δρ. Νικόλαος Ζούρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.
  • Δρ. Δημοσθένης Μουντράκης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος ΔΣ ΙΓΜΕ
  • Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, Γεωλόγος – Ερευνητής Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής του Τμήματος Γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Αξιολογητής UNESCO Global Geoparks
  • Δρ. Παναγιώτης Πάσχος, Γεωλόγος – Ερευνητής ΙΓΜΕ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων
  • Ηλίας Βαλιάκος, Γεωλόγος – Ερευνητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών Μελετών Τεκμηρίωσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Αξιολογητής UNESCO Global Geoparks Πρόεδρος της πενταμελούς Επιτροπής ορίστηκε ο Δρ. Νικόλαος Ζούρος.Mεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν την Επιτροπή περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
    • Το Πρόγραμμα UNESCO Global Geoparks και ο ρόλος της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων.
    Αναλύθηκε ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της Επιτροπής στα πλαίσια του Προγράμματος UNESCO Global Geoparks και αποφασίστηκαν οι τακτικές συνεδρίες για το 2016.
    • Επαναξιολόγηση Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO
    • Γεωπάρκο Λέσβου
    • Γεωπάρκο Βίκου – Αώου
    Αποφασίστηκε η παρακολούθηση της προετοιμασίας και της διαδικασίας αξιολόγησης εκ μέρους της Επιτροπής και η παροχή ενίσχυσης για την επιτυχή ολοκλήρωση τους
    • Επαναξιολογήσεις Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO 2017
    Αποφασίστηκε oτι προθεσμία για την κατάθεση αιτήσεων επαναξιολόγησης στην Ελληνική Επιτροπή UNESCO, ορίστηκε η 30 Δεκεμβρίου 2016, προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος ελέγχου και κατάθεσης στην Γραμματεία τους UNESCO.
    • Ελληνικές περιοχές υποψήφιες προς ένταξη στο Πρόγραμμα.
    Αποφασίστηκε oτι προθεσμία για την κατάθεση νέων αιτήσεων στην Ελληνική Επιτροπή UNESCO, ορίστηκε η 30 Σεπτεμβρίου 2016, προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος ελέγχου και κατάθεσης στην Γραμματεία τους UNESCO.
    • Συνεργασία με το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων
    Αποφασίστηκε η στενή συνεργασία της Επιτροπής με το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων για την διάχυση της πληροφόρησης γύρω από το νέο Πρόγραμμα UNESCO Global Geoparks και η προετοιμασία οδικού χάρτη για τα υποψήφια Γεωπάρκα.Αποφασίσθηκε επίσης η συνδιοργάνωση εκδηλώσεων.

Κοινοποίηση στα Social media

Facebook
Twitter
LinkedIn