English Version

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων έγινε το 18ο Ελληνικό Μνημείο που εντάχθηκε στο Διεθνή Κατάλογο της UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά. Πρόκειται για σημαντική επιτυχία της χώρας μας, η οποία πήρε σάρκα και οστά κατόπιν καλής προετοιμασίας και συντονισμένων ενεργειών των εμπλεκόμενων φορέων.

Η Ελληνική Εθνικής Επιτροπή για την UNESCO, από την πρώτη στιγμή, στάθηκε αρωγός στη διαδικασία ένταξης προκειμένου να έχουν αίσιο τέλος οι προσπάθειες ετών. Η Πρόεδρος της EEE UNESCO, κα Μαρία – Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα, υπογράμμισε τη σημασία της καλής οργάνωσης, της σωστής προετοιμασίας και του αποτελεσματικού συντονισμού, ώστε η Ελλάς να μπορέσει να εντάξει και άλλα Μνημεία στον σχετικό Διεθνή Κατάλογο της UNESCO στο άμεσο μέλλον.

Οι Φίλιπποι αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, με βασικό χαρακτηριστικό να αποτελεί το γεγονός ότι τα πολλά μνημεία συνδέονται με τη διαχρονική εξέλιξη της πόλης από την ελληνιστική μέχρι και την ύστερη βυζαντινή περίοδο. Ο Φίλιππος Β’ είχε εξ’ αρχής διακρίνει την στρατηγική θέση της πόλεως που αναβαθμίστηκε αισθητά με την κατασκευή της Εγνατίας Οδού. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο, αποτέλεσε ακμάζουσα ρωμαϊκή αποικία, γνωστή με την ονομασία “Colonia Augusta Julia Philippensis”. Το 49/50 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος θεμελίωσε τον πρώτο χριστιανικό ναό σε ευρωπαϊκό έδαφος, κάτι που άλλαξε όχι μόνο τη φυσιογνωμία της πόλης αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η οικουμενική αξία του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων έγκειται σε δύο βασικά κριτήρια: α. η σπουδαία αρχαιολογική και αρχιτεκτονική κληρονομιά (κριτήριο iv) και β. η παρουσία του Αποστόλου Παύλου που σηματοδότησε τις απαρχές του χριστιανισμού στην Ευρώπη (κριτήριο iii).

Κοινοποίηση στα Social media

Facebook
Twitter
LinkedIn