English Version

Η Θεσσαλονίκη στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον Τομέα της Γαστρονομίας!

9 Νοεμβρίου 2021

Η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον Τομέα της Γαστρονομίας (UNESCO Creative Cities Network/Gastronomy) αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, η οποία ενισχύει την τουριστική ταυτότητα της πόλης, καθιστώντας την σημαντικό γαστρονομικό και πολιτιστικό προορισμό.

Ο Διεθνής Οργανισμός δημιούργησε το Δίκτυο “UNESCO Creative Cities Network (UCCN)” το 2004, με στόχο την προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στις πόλεις, που αναγνωρίζουν την δημιουργικότητα και την καινοτομία ως βασικά συστατικά για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Οι 246 πόλεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο UCCN μοιράζονται κοινές αξίες, ανταλλάσσουν καλές πρακτικές και αναπτύσσουν συνέργειες με σκοπό την επίτευξη ενός βασικού στόχου: να εντάξουν στον πυρήνα του στρατηγικού τους σχεδιασμού τις μεταβλητές της δημιουργικότητας και των βιομηχανιών στον τομέα του Πολιτισμού (creativity and cultural industries).

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική εγγραφή στο σημαντικό αυτό δίκτυο της UNESCO και προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος χρειάστηκαν πολλές ημέρες εργασίας για την προετοιμασία του φακέλλου υποψηφιότητας τόσο από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, όσο και από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO. Η αγαστή συνεργασία των δύο φορέων οδήγησε στην υποβολή μίας εξαιρετικής πρότασης, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και επιβραβεύτηκε από την UNESCO.

“Η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον Τομέα της Γαστρονομίας ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης και αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της συμπρωτεύουσας. Θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους συνέβαλαν στη σύνταξη του φακέλλου υποψηφιότητας και ιδιαιτέρως τα στελέχη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, τα οποία εργάστηκαν για μέρες πέρα του ωραρίου τους προκειμένου να εξετάσουν σχολαστικά το προσχέδιο της πρότασης. Με τις επισημάνσεις τους και τις καίριες παρεμβάσεις τους, καταφέραμε να υποβάλλουμε μία άρτια και ανταγωνιστική πρόταση, με δομημένα και πειστικά επιχειρήματα”, ανέφερε η Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κυρία Μαρία – Αικατερίνη Τζιτζικώστα στο σύντομο χαιρετισμό της.

Κοινοποίηση στα Social media

Facebook
Twitter
LinkedIn