English Version

Δίκτυα Πόλεων UNESCO

ΔΙΚΤΥΑ ΠΟΛΕΩΝ UNESCO

Οι σύγχρονες πόλεις φιλοξενούν σήμερα το ήμισυ του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού και απαρτίζονται από ένα μωσαϊκό διαφορετικών πολιτισμών, εθνοτήτων και γλωσσών. Στο πλαίσιο αυτό και αναγνωρίζοντας την αξία της συνεργασίας των πόλεων και των Τοπικών Αρχών με κοινό στόχο την προώθηση των Προγραμμάτων του, ο Διεθνής Οργανισμός έχει συστήσει από το 2004 Δίκτυο Πόλεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, δύο δίκτυα πόλεων λειτουργούν σήμερα από την UNESCO, στα οποία η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO έχει καλέσει με επιστολές της τους δήμους της ελληνικής επικράτειας να ενταχθούν.

α) Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων

Το Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων προσβλέπει στην προαγωγή της Πολιτιστικής Πολυμορφίας και της Αειφόρου Αστικής Ανάπτυξης. Μέσω πιλοτικών projects, ερευνών και συναντήσεων, η UNESCO πιστεύει ότι είναι εφικτή τόσο η ανάπτυξη τοπικών δημιουργικών βιομηχανιών, όσο η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ τους σε παγκόσμιο επίπεδο με σκοπό την ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη του αστικού χώρου. Η σημασία του Δικτύου Πόλεων έγκειται στο ότι διευκολύνει τις Πόλεις-Μέλη του στην ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και πόρων έτσι ώστε να αναπτυχθούν τοπικές δημιουργικές βιομηχανίες και να δημιουργηθούν βιώσιμες πόλεις. Η Ελλάδα μέχρι και σήμερα δεν έχει εγγράψει κάποια πόλη της στο εν λόγω Δίκτυο. Περισσότερες πληροφορίες για το Δίκτυο και για τα κριτήρια ένταξης μίας πόλης βρίσκονται στο εξής linκ:

http://www.unesco.org/new/en/culture/themes/creativity/creative-cities-network/about-creative-cities/

β) Διεθνής Συνασπισμός των Πόλεων κατά του Ρατσισμού

Ο Διεθνής Συνασπισμός των Πόλεων κατά του Ρατσισμού έχει ως βασικό στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων, της ξενοφοβίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Για την καλύτερη συνεργασία των πόλεων, η UNESCO ομαδοποίησε τις πόλεις που ανήκουν στο Συνασπισμό αυτό ανά ήπειρο. Κάθε ήπειρος έχει μία πόλη ως επικεφαλής (“Lead City”) και ένα «Σχέδιο Δράσης Δέκα Σημείων» (“Ten-point Plan of Action”). Το εν λόγω Σχέδιο προτείνει στρατηγικές που καλούνται οι Δήμοι να εφαρμόσουν στους τομείς της εκπαίδευσης, της εργασίας και του πολιτισμού, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στον αγώνα κατά του ρατσισμού. Από την Ελλάδα, η πόλη των Σερρών είναι μέλος του Διεθνούς Συνασπισμού των Πόλεων κατά του Ρατσισμού. Περισσότερες πληροφορίες για το Δίκτυο και για τα κριτήρια ένταξης μίας πόλης βρίσκονται στο εξής link:

http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/fight-against-discrimination/coalition-of-cities/

Κοινοποίηση στα Social media

Facebook
Twitter
LinkedIn