English Version

«H Παγκόσμια Ημέρασ Μνημείων και Χώρων, καθιερωμένη από την Icomos και αφιερωμένη στην προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς έχει ως σκοπό να αφυπνίσει τις τοπικές κοινωνίες σε κάθε άκρη της γης για τον σπουδαίο ρόλο που παίζει η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά στις ζωές τους και να τις ευαισθητοποιήσει για το εύθραυστο αυτής της κληρονομιάς ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία και συντήρησή της. Είναι δε μια πολύ ευτυχής συγκυρία το γεγονός ότι αυτή η εκδήλωση λαμβάνει χώρα στο υπέροχο Μουσείο της Ακρόπολης, αφιερωμένο στον Παρθενώνα, ο οποίος είναι το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού και το λογότυπο της UNESCO… Στους δύσκολους καιρούς, τα μνημεία του πολιτισμού λειτουργούν ως ενισχυτές δύναμης και πίστης προσφέροντας ένα αίσθημα συνέχειας, αξιοπρέπειας και ελπίδας για το καλύτερο, χτίζοντας συμμαχίες για το σήμερα και το αύριο. Εύχομαι η εκδήλωσή σας αυτή να αποτελέσει αφετηρία για ένα δημιουργικό διάλογο». (Καθημερινή, 21.04.2013)

Προσωπικό μήνυμα της Γενικής Διευθύντριας κας. Irina Bokova σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Χώρων, στο Μουσείο της Ακρόπολης, την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013, η οποία τέθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO και στην οποία προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό από ειδικό επετειακό video της UNESCO.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Η Συνθήκη για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στις 16 Νοεμβρίου 1972. Η Συνθήκη για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς κυρώθηκε από την Ελλάδα το 1981.
Η Ελλάδα έχει εγγράψει 17 μνημεία και τοποθεσίες στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO:
*ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ:
1. Ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες (1986)
2. Αρχαιολογικός χώρος Δελφών (1987)
3. Αρχαιολογικός χώρος Ακροπόλεως (1987)
4. Αρχαιολογικός χώρος Επιδαύρου (1988)
5. Το Άγιος Όρος – Άθως (1988)
6. Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης (1988)
7. Μετέωρα (1988)
8. Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (1988)
9. Αρχαία Ολυμπία (1989)
10. Μυστράς (1989)
11. Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά και Νέα Μονή Χίου (1990)
12. Δήλος (1990)
13. Πυθαγόρειον και Ηραίον Σάμου (1992)
14. Βεργίνα (1996)
15. Ιστορικό κέντρο (Χώρα), Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Σπήλαιο Αποκάλυψης στην Πάτμο (1999)
16. Αρχαιολογικοί τόποι των Μυκηνών και της Τίρυνθας (1999)
17. Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας (2007)

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βάσει Υπουργικής Απόφασης (Αρ. Πρωτ. ΥΠΠΟΤ/ΔΙΟΙΚ/Α3/Φ.70/56145, 8 Ιουνίου 2012) η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO ορίστηκε μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Αναθεώρηση του Ενδεικτικού Καταλόγου Μνημείων της Ελλάδας. Οι εργασίες της Ομάδας διήρκησαν έως τον Ιανουάριο του 2013. Ο νέος Ενδεικτικός Κατάλογος της Ελλάδας θα δημοσιευθεί εν καιρώ. Ο Ενδεικτικός Κατάλογος αποτελείται από χώρους πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, που η χώρα μας ενδιαφέρεται να θέσει ως υποψηφιότητες προς εγγραφή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο μέλλον.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ (18 Απριλίου)
H Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO συνεργάζεται με το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS και στηρίζει κάθε χρόνο τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων. Η 18η Απριλίου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων. Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»
Στο πλαίσιο της προστασίας και τη διαχείριση των πολιτιστικών τοπίων, η Ελλάδα και η UNESCO έχουν θεσμοθετήσει, από το 1997, το ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ», το οποίο απονέμεται ανά διετία. Σκοπός του βραβείου είναι η ανάδειξη της σημασίας της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της ανάδειξης ενός ‘πολιτιστικού τοπίου’, όρος που αντανακλά μια πιο οικουμενική προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθότι συμπληρώνει τις πιο συμβατικές έννοιες του ‘αρχαιολογικού μνημείου’ ή ‘χώρου’.

Απονομή Βραβείου Μελίνα Μερκούρη 2011 (Παρίσι, UNESCO, 24 Μαΐου 2011). Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπείας της Ελλάδας διοργάνωσε την τελετή απονομής στην κεντρική αίθουσα τελετών στην UNESCO στο Παρίσι και στήριξε οικονομικά τη συναυλία του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου και του πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη με έργα Johannes Brahms και Μίκη Θεοδωράκη. Το Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» απονεμήθη εξ ημισείας στους φορείς διαχείρισης του Ιστορικού και Πολιτιστικού Μουσείου του βιότοπου του Garni (Αρμενία) και του Wadi al-Mahrour στην περιοχή του Battir (Παλαιστινιακή Αρχή). Το βραβείο απένειμαν η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κα Irina Bokova και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος Πρέσβης κ. Θεόδωρος Πασσάς.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕΕ UNESCO
Στο πλαίσιο του προγράμματος της UNESCO «Πολιτισμός, Τουρισμός, Ανάπτυξη», η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, συνεργάζεται με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, Πανεπιστήμια και θεσμικούς πολιτιστικούς φορείς του εξωτερικού (Γαλλία, Γερμανία, Κορέα, etc.) και διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις και εκθέσεις, με στόχο την προβολή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη σημασία της διαφύλαξης των μνημείων. (βλ. «Μεγάλες Διοργανώσεις»)

ΠΟΛΙΤΣΤΙΚΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ «GΕΟ ROUTES», Διοργάνωση από τη MKO Cultural Heritage Journeys Institute
Η ΕΕΕ για την UNESCO , αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο πολιτισμός και η τουριστική ανάπτυξη στις μέρες μας, έθεσε υπό την αιγίδα της το 2011 τα Βιωματικά και Πολιτιστικά Οδοιπορικά GEO ROUTES & AEGEAN ROUTES, με στόχο τη συνεισφορά στην προβολή της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, την ανάδειξη των φυσικών καλλονών της Ελλάδας, την ενδυνάμωση της ηπειρωτικής και νησιωτικής τοπικής κοινωνίας, την ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος, στη γνωριμία με μη προβεβλημένους τόπους, καθώς και στην επαφή με τους μοναδικούς ανθρώπους που ζουν στους τόπους αυτούς.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΑΚΕΛΟΥ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΙΙ ΤΗΣ UNESCO
Με κύριο στόχο την παροχή τεχνογνωσίας και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO πρότεινε και στηρίζει την μετατροπή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) σε Κέντρο Κατηγορίας ΙΙ της UNESCO. Το ΕΚΒΜΜ ιδρύθηκε το 1997 και λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Σκοπός του ΕΚΒΜΜ είναι η προώθηση της επιστημονικής έρευνας στους τομείς της μουσειολογίας, της μουσειογραφίας, της ανασκαφής, αποκατάστασης, συντήρησης, ανάδειξης και μελέτης των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χώρων, μνημείων και έργων σε ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο. Το ΕΚΒΜΜ ως Κέντρο Κατηγορίας ΙΙ της UNESCO μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά τεχνογνωσίας για τη διαχείριση και συντήρηση των μνημείων των Βαλκανίων, όπως άλλωστε είχε πράξει και στην περίπτωση του ναού του Αγίου Γεωργίου στο Runovic, με τη στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
ΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
-Η έννοια αυτή περιλαμβάνει ζωντανές εκφράσεις και παραδόσεις αμέτρητων ομάδων και κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, τις οποίες έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους και τις μεταδίδουν στους απογόνους τους, στις περισσότερες περιπτώσεις από στόμα σε στόμα. Τα τελευταία χρόνια η διάσωση της άυλης κληρονομιάς έχει καταστεί μία από τις προτεραιότητες της διεθνούς συνεργασίας χάρη στον πρωταγωνιστικό ρόλο της UNESCO στην υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διασφάλιση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Advertisementshttps://c0.pubmine.com/sf/0.0.3/html/safeframe.htmlREPORT THIS ADPRIVACY

-Το 2012 η χώρα μας εξελέγη στην Διακυβερνητική Επιτροπή του Οργανισμού για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, βάσει της απόφασης του ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΔΥ/ΔΙΟΙΚ/ΤΔΜΝ/120788/10886/9278/4118 – Ημ. Πρωτοκόλλησης: 13-11-2012, ορίστηκε μέλος της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έργο της Επιτροπής είναι η Δημιουργία Ενδεικτικού Καταλόγου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η συγκρότηση βασικών αρχών για τη δημιουργία του Εθνικού Ευρετηρίου, η εξέταση και η πρώιμη εκτίμηση των φακέλων που υποβάλλονται στη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Κληρονομιάς, οι προτάσεις για ευρύτερες δράσεις και συνεργασία.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΗΣ UNESCO: H Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, στήριξε την συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού & Τουρισμού, και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την σύνταξη Φακέλου, που υπεβλήθη στην UNESCO, για την ένταξη της Μεσογειακής Διατροφής, στην Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και το Μαρόκο. Η πρόταση ενεκρίθη το 2010.Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO συμμετείχε, επίσης, στην επίσημη συνάντηση για τον εορτασμό της ένταξης της Μεσογειακής Διατροφής, στην Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, που διοργανώθηκε, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου-Νέστορος στην Κορώνη (3/6/2011), της πολιτικής ηγεσίας των δύο συναρμόδιων Υπουργείων, των τοπικών αρχόντων αλλά και εκπροσώπων της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Μαρόκο.

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας, τα σχολεία του δικτύου της UNESCO ASPnet και τις έδρες UNESCO για την προβολή και την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΚΟ
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ. Η ΕΕΕ για την UNESCO στήριξε και παρείχε τεχνογνωσία για τη συμπλήρωση των αιτήσεων πιστοποίησης, που υπέβαλαν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Λύκειο Ελληνίδων, για να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Διακυβερνητική Επιτροπή για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι ΜΚΟ αυτές πιστοποιήθηκαν από την UNESCO τον Δεκέμβριο του 2012.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑ–ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Η προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας αποτελεί από την ίδρυσή της βασικό στόχο της UNESCO. Σταθμοί στην κατεύθυνση αυτή αποτέλεσαν η Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πολιτιστική Πολυμορφία (2001) και η ψήφιση της Σύμβασης για την Προώθηση και Προστασία της Πολυμορφίας των Καλλιτεχνικών Εκφράσεων (2005). Βασικοί στόχοι της Σύμβασης είναι: η ενθάρρυνση του διαλόγου ανάμεσα στους πολιτισμούς, η ενίσχυση της διαπολιτισμικότητας, η ανάδειξη της σχέσης πολιτισμού-οικονομίας και η ενθάρρυνση πολιτιστικών δράσεων που θα στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος της UNESCO για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο, το οποίο συναντάται πλέον σε όλα τα διεθνή Fora, μελετούμε την συνεργασία μας με χώρες μέσω των εκπροσώπων της ελληνικής διασποράς, που θα αποτελέσουν γέφυρα βέλτιστου παραδείγματος (best practice) διαπολιτισμικού διαλόγου (βλ. Παραρτήματα «Μεγάλες Διοργανώσεις» , «Συμμετοχή-Εκπροσώπηση σε Συνέδρια»)

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ (2013-2022)
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, προσεκλήθη από την Κυβέρνηση του Καζακστάν και συμμετείχε στην επίσημη παρουσίαση της Δεκαετίας για την Προσέγγιση των Πολιτισμών, η οποία έλαβε χώρα στο Καζακστάν, στις 23 Αυγούστου του 2013, παρουσία της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO και του Υπουργού Εξωτερικών του Καζακστάν.
Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή και υπέβαλε προτάσεις για τη διαμόρφωση του τελικού σχετικού Action Plan της UNESCO.

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΟΠΛΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ

Στις 18-12-2014, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, η κα Άρτεμις Παπαθανασίου, Νομικός Σύμβουλος Α΄ της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ, εξελέγη, πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του δευτέρου Πρωτοκόλλου(1999) στη Σύμβαση της Χάγης του 1954 για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης. Η εν λόγω διεθνής Διακυβερνητική Επιτροπή αποτελεί το όργανο εφαρμογής του δευτέρου Πρωτοκόλλου(1999) στη Σύμβαση της Χάγης του 1954 για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης. Η Επιτροπή αποτελείται από 12 Κράτη της UNESCO (με τετραετή θητεία, εκ περιτροπής), τα οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση της Χάγης και στα δύο Πρωτόκολλά της και συνιστά, στην ουσία, τον κύριο μηχανισμό εποπτείας και εφαρμογής των εν λόγω διεθνών συμβατικών κειμένων. Κύριος σκοπός της Επιτροπής είναι αφενός η ευαισθητοποίηση των Κρατών και των λαών τους, τόσο σε επίπεδο πρόληψης (δηλαδή, σε καιρό ειρήνης) όσο και καταστολής (σε καιρό πολέμου), επί ζητημάτων προστασίας πολιτιστικών αγαθών που ανακύπτουν με αφορμή τις ένοπλες συρράξεις και, αφετέρου, την προτροπή για προσχώρηση στη Σύμβαση και τα δύο Πρωτόκολλα της προς όσα Κράτη δεν το έχουν πράξει μέχρι σήμερα. Μεταξύ άλλων, μια σημαντική αρμοδιότητα της Επιτροπής είναι η εξέταση αιτημάτων Κρατών για απόδοση σε σημαντικά τους πολιτιστικά αγαθά (αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία κλπ) του καθεστώτος ενισχυμένης προστασίας σε περίπτωση ένοπλων συρράξεων. Με δεδομένη την τρέχουσα δραματική κατάσταση, λόγω των ένοπλων συγκρούσεων στη Συρία και το Ιράκ και τη συνακόλουθη καταστροφή μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς των εν λόγω Κρατών, η Επιτροπή, με αφορμή την Απόφαση 2139/2014 του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία καλεί όλα τα εμπλεκόμενα στη σύρραξη της Συρίας μέρη να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Συρίας, καταδίκασε με πρόσφατη Δήλωσή της τη χρήση σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Συρίας για στρατιωτικούς σκοπούς και κάλεσε σε επαγρύπνηση τόσο τα Κράτη όσο και εμπλεκόμενους μη κυβερνητικούς οργανισμούς να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποτραπεί η κυκλοφορία στην παράνομη αγορά τέχνης πολιτιστικών αγαθών κλαπέντων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Σημειώνεται, τέλος, ότι, στο παρελθόν(2011), η Επιτροπή είχε εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της για τις σοβαρές βλάβες και καταστροφές ιερών τόπων λατρείας στο Μαλί, ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας, ενώ, κατόπιν συστάσεών της, μετά τη λήξη των ένοπλων συγκρούσεων, ειδικές αποστολές της UNESCO σε συνεργασία με αποστολή της Κυανής Ασπίδας (Blue Shield) πραγματοποίησαν διερευνητικές αποστολές στο Μαλί, προκειμένου να εντοπίσουν τοποθεσίες με σημαντικής αξίας και σημασίας για την ανθρωπότητα αρχαιότητες, οι οποίες βρέθηκαν σε κίνδυνο ή έχουν πληγεί και χρήζουν άμεσης προστασίας και αποκατάστασης. Η Επιτροπή, τέλος, αποτελεί σημαντικό μηχανισμό παρακολούθησης δύο διεθνών συμβάσεων ανθρωπιστικού δικαίου και είναι η πρώτη φορά που εκλέγει Πρόεδρό της έλληνα νομικό.

http://www.unesco.org/new/en/culture/themes/armed-conflict-and-heritage/the-committee/9th-meeting-of-the-

Η Subsidiary Committee είναι το όργανο εφαρμογής της Σύμβασης του 1970 για την προστασία από την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών και την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης.

First session of the Subsidiary Committee

Election and first session

The Subsidiary Committee has been elected by the Extraordinary meeting of the States Parties to the 1970 Convention which took place on 1st July 2013.

The first session of the Subsidiary Committee took place from 2 to 3 July 2013 at UNESCO Headquarters.

Subsequently, this Committee will be convened every year.

Bureau

Chairperson: Mr Mauricio Escanero (Mexico)
Vice-Chairs: Bulgaria, China, Egypt and Nigeria
Rapporteur: Ms Artemis Papathanassiou (Greece)

Decisions and recommendations

Decisions and recommendations (C70/13/1.SC/Decisions) : EN | FR